Երևանի Մխիթար Հերացու անվան պետական բժշկական համալսարանում շարունակվում է «Նեյրոգիտության նախաձեռնություն Հայաստանում» (“Neuroscience Initiative in Armenia”) խորագրով քառօրյա գիտաժողովը։
Միջոցառման երկրորդ օրը զեկույցով հանդես եկավ Նեյրոգիտության լաբորատորիայի կրտսեր գիտաշխատող, ասպիրանտ Սենիկ Մատինյանը՝ ներկայացնելով իր հետազոտական աշխատանքի ընթացքում ստացված և դեռևս չհրապարակված արդյունքները, ինչպես նաև հետագա համագործակցության հնարավորությունները Հայաստանի և արտերկրի գիտական խմբերի միջև։ Սենիկ Մատինյանը մանրամասնորեն անդրադարձավ կենդանիների վարքագծի ուսումնասիրման տարբեր մեթոդներին կաթվածի առկայության և դրա բացակայության դեպքում։ Իսկ զեկույցի ավարտին երիտասարդ գիտաշխատողն ուսանողներին կոչ արեց ակտիվորեն ներգրավվել բժշկական բուհի նախաձեռնած հետազոտական աշխատանքներում՝ պատրաստակամություն հայտնելով աջակցել բոլոր սկսնակներին։ «Մենք պետք է այնպես անենք, որ Հայաստանը գրավիչ միջավայր դառնա գիտության համար», – ընդգծեց Սենիկ Մատինյանը։
ԵՊԲՀ գիտական թիմը համավարակի ողջ ընթացքում ուսումնասիրել և ուսումնասիրում է նաև կորոնավիրուսային վարակի հետ կապված նյարդաբանական խանգարումները։ Գիտաժողովի ընթացքում Ֆիզիոլոգիայի ամբիոնի դասախոս Կարինե Մելքումյանը ներկայացրեց պացիենտների մոտ նկատվող համի և հոտի խանգարումները՝ պարզաբանելով նաև այդպիսի խանգարումների կենտրոնական և ծայրամասային մեխանիզմները։ Մասնավորապես, համաձայն հետազոտության արդյունքների, մեր երկրում կորոնավիրուսով վարակվածների 35%-ը բախվել է համի և հոտի կորստի խնդրին։ «Մենք կարող ենք տարբերակել 7-10 հազար հոտ, հիշել և վերհիշել դրանք։ Հոտառական ուղին զգայական ուղիներից ամենակարճն է․ դա է պատճառը, որ հիվանդության հետևանքով հենց հոտառությունն է տուժում», – շեշտեց Կարինե Մելքումյանը։ Առանձնացնելով հոտառության խանգարման 4 տեսակ՝ հիպօսմիա (հոտառության մասնակի կորուստ), անօսմիա (հոտառության լրիվ կորուստ), պարօսմիա (հոտառության աղավաղում) և ֆանտօսմիա (հոտառության հալյուցինացիա)՝ մասնագետը ներկայացրեց կատարված ուսումնասիրության հիմնական մեթոդները և կիսվեց համապատասխան եզրակացություններով։ Վերջինների շարքում կարևոր է ընդգծել հետևյալը․
«Հետազոտել ենք 222 պացիենտի և ցավով պետք է նշեմ, որ 10-15%-ի մոտ դեռևս չի վերականգնվել հոտառության զգացողությունը։ Սակայն, մյուս կողմից, մտավախություն չկա, որ հոտառության նյարդը կարող է մահանալ», – եզրափակեց Կարինե Մելքումյանը։ Նշենք, որ գիտական միջոցառումն աշխատանքները կամփոփի սեպտեմբերի 20-ին։